Jaarwiel verhalen

Samhain

Tijdens een reis door de tijd gaat het mis waardoor vier bemanningsleden in de toekomst stranden. Gezien zij niets meer weten te herinneren, hebben zij in de loop van jaren hun eigen leven opgebouwd. Het enige wat hun nog koppelt aan de vlucht en 19de eeuw zijn vreemde dromen waar zij geen raad mee weten. Als zij door het mysterie van Samhain naar Ierland worden gedreven, ontknoopt zich de waarheid van hun bestaan.

Beltane

Tijdens een wandeling langs de kust van Dover geniet het viertal van het aangename weer. Als de avond valt komt het gesprek op Samhain, de tegenhanger van Beltane. Gezien zij de volgende morgen naar hetzelfde kasteeltje gaan waar zij eerder Samhain hebben gevierd, worden er herinneringen op gehaald. Zij bewonderen de Victoriaanse vuurtoren Forelands Lichthouse wat hun altijd weer weet te roeren. Als zij even op de rotsen gaan zitten voelen zij een vreemde aanwezigheid. Plots beginnen de kalkrotsen wit op te gloeien, en komt daar een moment later een formatie adelaar achtig gevormde menswezens uit. Zij staan nu voor een mysterie die hen naar de west kust van Ierland zal leiden. Tijdens het feest van Betane zullen de poorten van de elvenwereld geopend  worden.

Imbolc

Tijdens een zakenreis wordt Fanrow geïnspireerd om naar de 8ste eeuw te reizen. Dit idee ontstaat nadat hij met zijn zakenrelatie een dagje naar de hunebedden in oost Nederland is geweest. De hunebedden doen hem aan Stonehenge denken waaraan veel volksverhalen kleven. Zo besluit hij om met de tijdmachine naar de 8ste eeuw te reizen, de bemanningsleden komen midden in een oorlog die heerst tussen de Saksen en Franken. Dat deze periode van ellende opzij gezet kan worden om een glimp van vruchtbaarheidsgodin Nerthus te vangen, moet dan wel een bijzondere feestelijke gelegenheid zijn.

Litha

Nadat ingenieur Fanrow vol stress over een paar vastgelopen machines naar huis keert, weet hij niet dat hem de volgende dag iets boven het hoofd hangt. Onderweg naar zijn machinerie komt hij een oude mystieke dame tegen. Eenmaal op zijn werk krijgt hij met een tijdsbevriezing te maken die zijn probleem met de machines op onverklaarbare wijze weet op te lossen.

 

Als wederom de mystieke dame, dit keer vergezeld met vruchtbaarheidsgodin Pomona verschijnt, krijgen zij te horen dat ze uitgenodigd zijn om Litha te vieren. Met het horen dat dit feest in dezelfde herberg wordt gevierd als winterfeest Yule, weten zij dat zij per boot naar Trompso moeten. De oude dame waarschuwt wel dat de boottocht totaal anders zal gaan verlopen. Eenmaal aan boord van het schip komen zij op de meest unieke plaatsen, waarna ze uiteindelijk op hun feestbestemming zullen aankomen.

Lughnasadh

Tijdens het helpen van een oude landbouwer bezeerd ingenieur Fanrow zich aan de zeis. Zijn beenwond  is geïnfecteerd geraakt waardoor hij last heeft van koortsaanvallen. Als hij vroeg in de morgen een vuurvogel ziet overgaan, wijdt hij dit aan zijn koorts. Tegen alle verwachting in verlaat de infectie zijn lichaam. De oude landbouwer heeft zelfs een glimp van de vurige ogen gezien, en weet dat Fanrow hem spoedig weer zal gaan helpen.

Als de oogst binnen is, worden Fanrow en zijn vrienden uitgenodigd om Lughnasadh te vieren. Als de genodigden na een lange wandeling bij de South Foreland vuurtoren aankomen, zien zij dat het feest daar gaat plaatsvinden. Zij zijn verrast als alles, tot in de kleinste details toe, al klaarstaat. Tijdens de viering wordt duidelijk wie daar verantwoordelijk voor is.

Mabon

De verwoestende brand in de machinerie maakt dat Fanrow en zijn vrouw elders naar werk moeten zoeken. Deze zoektocht heeft hen uiteindelijk naar Schotland gebracht. Als zij in een plaatselijke pub wat te eten bestellen, komen zij in contact met een excentrieke uitvinder, genaamd Bean Ross. Na een goed gesprek ziet Ross veel in Fanrow en diens vriend Boryandrew. Hij biedt hun aan om tezamen aan zijn futuristisch project, dat nu nog op papier staat, te realiseren. Fanrow geeft hem een handdruk, waarna ook Boryandrew en Amy naar Schotland komen.

Als de herberg waar zij verblijven wordt overvallen, is het zaak om de tekeningen van Bean Ross op tijd veilig te stellen voordat de vandalen bij hem komen. Deze gebeurtenis zet hun ertoe om naar Iona te gaan. Zij zien dit eiland als een veilige plaats waar zij ongestoord verder kunnen met het project. Tijdens een avondwandeling voelen zij dat ze gevolgd worden. Fanrow die de vrouw uiteindelijk weet te pakken komt tot de bizarre ontdekking dat hij met een buitenaardse te maken heeft.  Nadat zij uitlegt waarom zij zich aan hun heeft geopenbaard, zegt zij dat de onbeantwoorde vraag van O’ Sullivan tijdens het Mabon feest  beantwoord zal gaan worden.

 

Ostara

Bezorgdheid is aan de orde van de dag. Fanrow en Boryandrew die werkzaam zijn op een schip dat op Frans grondgebied ligt aangemeerd, voelen zich als Engelsman verre van veilig. Hun vrouwen Amy en Dafurius staan dagelijks op de uitkijk, hopende dat hun mannen weer voet aan Engelse wal zetten. Als Fanrow en Boryandrew de vrouw van de schipper onder het maanlicht zien veranderen in een waternimf gaat het avontuur beginnen. Na een avontuurlijke reis in de diepte van de zee komen zij op een eiland waar ze op een verassende andere wijze Ostara zullen gaan vieren.

 

Yule

De tijdsmachine waar niemand van afweet dreigt aan het licht te komen bij de geestelijke leiders. Per toeval zien een aantal werknemers van Fanrow het vertrek van de tijdsmachine. Dit spektakel betitelen zij als tovenarij. Een mysterieuze oudere dame waarschuwt Fanrow dat de tijdsmachine gezien is. Net op tijd zijn alle sporen die naar het bestaan van een tijdsmachine wijzen gewist als de autoriteiten binnenvallen. Zij gebieden Fanrow om mee te gaan voor verhoor. Na een onaangenaam ruw verhoor, komt de mysterieuze dame hem van zijn benarde situatie redden.

Eenmaal thuis wordt de ingenieur verrast als hij direct naar Noorwegen moet. Tijdens de reis wordt het hem en zijn vrienden steeds duidelijker dat hun iets bijzonders staat te wachten. Als zij bij een herbergje binnenstappen, zien zij dat er een groot inspirerend feest gaat beginnen. Tijdens dit feest zal onder andere het hart van berggodin Skadi worden ontdooit, zodat de vruchtbaarheidsgodin Imbolc tezamen met de zon de aarde weer tot leven kan brengen.


Foto's

Hippocampus Geplaatst door author icon Kitty nov 9th, 2020 | Geen reacties
Pareidolie Geplaatst door author icon Kitty sep 27th, 2020 | Geen reacties
Water en vuur Geplaatst door author icon Kitty jul 1st, 2020 | Geen reacties
error: