Samhain

Tijdens een rumoerige reis door de tijd kreeg Fanrow averij.  De tijdsmachine raakte dusdanig uit koers, dat hij met z’n crew tussen twee tijdsdimensies in dreigde te raken. Uit het niets ontstond er een energiepuls waartegen zij op botste. Dit bracht hen weer terug op koer. De ingenieur twijfelde geen moment en zette de noodlanding in en crashte in jaar 2011. Nu inmiddels vijf jaar verder weet hij nog steeds niets te herinneren, noch van waar hij oorspronkelijk vandaan komt, de 18de eeuw. Geen van de bemanningsleden weten nog iets te herinneren. Allen zijn ze hun eigen weg gegaan. Zo woont Dafurius in de Arabische emiraten, Boryendrew en Amy in Dover en Fanrow in Silicon Valley.

Vlak nadat de tijdsmachine in een dik bebost gebied was neergestort, haalde het Amerikaanse leger de tijdsmachine daar weg en bracht deze onder in één van hun geheime locaties. De medici die zich bogen over de vier inzittende, hielden hun een paar dagen in coma en wiste hun geheugen. Fanrow is nu in het dagelijks leven projectleider bij NASA en ontwikkeld toonaangevend computerapparatuur.

Gezien het viertal een normaal leven blijkt te hebben, worden ze ’s nachts bestookt door vreemde dromen over andere dimensies en tijdsbegrippen. Allen hebben zij ook een voorliefde voor oude boeken uit de late middeleeuwen. Dafurius, een zeer elegante slanke vrouw met een Arabisch voorkomen, voelt zich nergens echt thuis en heeft ook besloten niet te willen trouwen. Gezien zij hoogleraar Cultuur/Archeologie is, weet zij dit op handige wijze aan te snijden om mannen niet te hard voor het hoofd te stoten.

Boryendrew die als radartechnicus aan wal werkzaam is, heeft zich in een paar jaar tijd naar deze functie weten op te werken.  Amy draagt met nog een paar andere vrouwen zorg aan alle ouderen in hun buurt die daar behoefte aan hebben.

Een aantal dagen geleden kreeg Dafurius  een uitnodiging van een onbekende Universiteit uit Ierland. Zij vroegen haar of zij een lezing over een Archeologische vondst van een mensachtig wezen wilde geven. Haar gevoel vertelde dat zij daar onmiddellijk op in moest gaan. Na veel geregel en omzetten van afspraken, kon ze drie dagen later nog net op tijd een last minute vlucht naar Dublin boeken. Nu inmiddels een maand later heeft het mensachtige skelet haar bijzonder geïnspireerd, sterker nog, tot het elvenrijk gebracht. Zij heeft in het elvenrijk een visueel beeld over de oorsprong van het Samhain feest gekregen. Daar zag zij een immens groot vreugde vuur met daaromheen mensen die danste. Daaruit begreep ze, dat deze dans een uiting van dankbaarheid was voor de laatste oogst. De manier waarop de aarde en het elvenrijk elkaar naderde vond Dafurius heel indrukwekkend. Vol bewondering zag ze hoe de elven via de flinterdunne atmosfeer, die de werelden nog scheidde, de aarde opsprongen. Op het hoogtepunt van het feest smeedde de magie deze twee werelden tot één geheel. Nu inmiddels twee dagen later is zij er nog helemaal vol van.

Fanrow heeft het de laatste weken enorm slecht naar zijn zin. Hij droomt telkens van andere Kosmische tijdslijnen. Naast deze verwarrende dromen, wordt hij telkens bestookt met  herinneringen uit de 18de eeuw. Nors drukt hij dit weg omdat dit helemaal niet kan. De ingenieur stort zich des te harder op zijn werk en gaat zich bezigen met gokken op autoraces. Nu, een week voor Halloween staat alles in het teken van griezelen. Een aantal collega’s binnen zijn team, zijn met een skelet pakken naar het werk gekomen. Eén van hen heeft zijn eigen pick-up truck vol met pompoenen voor de ingang van het technisch laboratorium gereden. Fanrow die zich die ochtend had verslapen, komt gehaast aanrijden. Met het zien van al die verlichte kartelgezichtjes wordt hij woest. Zonder iets te zeggen stapt hij naar binnen en prompt komen zijn verklede collega’s uit de hoeken vliegen. Hij schrikt en vliegt ongelofelijk uit, waarna hij hen wijst op de enorme strakke deadline.

Na een onplezierige werkdag besluit hij om dat commerciële gedoe eens te gaan onderzoeken. Dit brengt hem uit eindelijk naar Ierland. Met een paar telefoontjes heeft hij het één en ander weten te regelen, waaronder een privéjet. Met een goed glas Whisky en een frans buffetje, maakt hij het zich gemakkelijk tijdens de vlucht.

Boryandrew en Amy hadden hun zomervakantie laten verschieten. Zij wilden twee maanden naar Ierland toe om daar een aantal oude traditionele volksfeesten bij te wonen. Beide zijn ze gecharmeerd van oude gebruiken en hangen dit aan. Gezien zij al veel traditionele volksfeesten hebben bijgewoond, zijn ze toch gespannen over wat hen te wachten staat. Want anders dan wat zij gewend zijn, voelen zij dat de gehele omgeving magie uitstraalt.

De dag is aangebroken waarop Samhain gevierd gaat worden. Het viertal wat tot een andere tijd behoort voelt een vreemde drang. Afzonderlijk van elkaar worden zij aangetrokken om naar de westkust te gaan. Zonder zich af te vragen waarom, gaan ze op pad. Uiteindelijk komt Dafurius als eerst bij het pittoreske kasteel aan, gelegen aan de kust. Zij klopt op de grote eikenhouten deur en wacht vol spanning af.  Het duurt even voordat ze voetstappen hoort naderen. Een vriendelijk Ier doet open en nodigt haar gelijk uit om met hun mee te eten.

Amy en Boryandrew komen een uur later en worden eveneens uitgenodigd. Fanrow die als laatste binnenkomt schuift ook aan tafel. Tijdens het eten wordt hun verteld dat zij zich moeten openstellen voor het bijzondere wat komen gaat. Naarmate de gezelligheid toeneemt, komen de tijdsreizigers  weer met elkaar in contact. Wederom stellen zij zich voor aan elkaar. Tijdens het eten valt het hun op dat zij bijzonder goed klikken.  Desondanks zij elkaar niet herinnering, leeft het gevoel dat ze elkaar al jaren kennen.

Vlak voordat de zon ondergaat, staat diegene die het viertal had binnen gelaten op. Hij kondigt aan dat het feest gaat beginnen. Hij spreekt over de komst van de winterkoningin die over de aarde zal waken als zij haar winterslaap houdt. Ze wachten totdat de laatste zonnestraaltjes achter de horizon verdwijnt, waarna ze massaal naar buiten gaan. De brandende fakkels staan al klaar voor gebruik. Tot hun grote verbazing gaan ze niet naar de kasteeltuin, maar richting zee. Na een poosje lopen dalen zij via een rotsachtige trap af naar een wat lager gelegen stuk. Op dat groen glooiende veld  staat een grote houtstapel. De vriendelijke goedlachse Ier brult dat één van de gasten het vuur mag ontsteken.  Hij duwt gelijk Fanrow naar voren die hier niet op staat te wachten. Een beetje ongemakkelijk gooit hij  zijn fakkel op de grote houtstapel die gelijk ontbrand. Met veel  gejuich begint het dansen rondom het vuur.

Zij ervaren de mystiek tot in elk detail. Het viertal verwonderd zich over het feit, dat dit feest zoveel mooier en respectvoller is dan het commerciële griezelfeest,  waar film en horeca gelegenheden een flink slaatje uitslaan. Het visuele beeld wat Dafurius een aantal dagen geleden gekregen had, volstrekt zich nu in het echt. Vol bewondering kijken de feestgangers naar boven om de naderende anders uitziende wereld te verwelkomen. Slechts de flinterdunne azuurblauwe atmosfeer scheid deze werelden nog. Velen soorten wezens komen vanuit die wereld naar de aarde. Op het hoogtepunt worden de werelden gefuseerd tot één.

Een paar engelachtige vrouwwezens benaderen het viertal. Zij vragen hun om met ze mee te gaan. Op een afgelegen plaats tussen een paar rotspartijen in,  genezen zij hun van het geheugen verlies. Vol blijdschap vliegen zij elkaar in de armen. Ze praten de verdere nacht met elkaar door. Tegen de ochtend komen dezelfde vrouwwezens weer. Zij vermelden dat ze tot voor zonsopgang de tijd hebben om terug naar de 18de eeuw te gaan. Ze maken zich op om naar de tijdsmachine te gaan, die aan één van de weinige strandjes aan de zee staat. Eenmaal binnen zien zij dat deze is uitgerust met totaal nieuwe technologie. E én van de engelachtig vermeld dat ze nu vlug moeten vertrekken om alsnog niet gesnapt te worden door anderen.

Met veel respect nemen zij afscheid en bedanken alle wezens die hieraan mee hebben gewerkt. Na het instellen van de gewenste datum, is de wacht nog op een gammaflits. Vlak voordat de eerste zonnestraaltjes over de horizon komen, ziet het elvenrijk dat de tijdmachine zich verbindt met het aardmagnetisme. Kort daarna verschijnt de gammaflits die hun met een gigantische snelheid het Universum inzuigt. De engelachtige vrouwwezens pakken nog een glimp van de tijdsmachine op, waarna zij terug gaan naar hun eigen wereld, die zich al aan het terugtrekken is om plaats te maken voor de winterkoningen.


Foto's

Vliegende snoek Geplaatst door author icon Kitty jul 17th, 2019 | Geen reacties
Groene inspiratie Geplaatst door author icon Kitty jul 17th, 2019 | Geen reacties
vurige vogelkop Geplaatst door author icon Kitty mrt 24th, 2019 | Geen reacties
error: